снимка: БулфотоС празнична молитва днес мюсюлманите по света ще отбележат настъпването

...
снимка: БулфотоС празнична молитва днес мюсюлманите по света ще отбележат настъпването
Коментари Харесай

Мюсюлманите по света отбелязват настъпването на Курбан байрам

снимка: Булфото

С празнична молитва през днешния ден мюсюлманите по света ще отбележат настъпването на празника Курбан байрам.

По ислямския календар това става постоянно на 10-ия ден на последния за мюсюлманската година месец Зулхиджъ. Сега съгласно исляма годината е 1440-та.

Курбан Байрамът е мюсюлмански празник в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) – овце, кози, камили, крави и телета. Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от фамилията рано сутринта отива на джамия, с цел да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. Тази година мюсюлманите в България ще честват от вечерта на 30 юли до вечерта на 3 август, понеделник. От по-възрастните още веднъж се желае амнистия. За признателност към Аллах, че го е дарил с благосъстояние, всеки, който има над избран брой овце, кози, крави и така нататък, би трябвало да направи курбан. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще вършат курбан дружно, би трябвало постоянно да са нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо или друго жертвено животно и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си. Смисълът на курбана обаче не се състои в коленето на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото му. Целта на курбана се показва в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата заръка.

Иска се амнистия от по-възрастните членове на фамилията, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от фамилията се възнаграждават с пари, бонбони.

 

Tvn.bg

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР